Top
Üye Girişi Yeni Üye Kayıt Sepetim

Sepetinizde Bulunan Ürünler

Polen ve Arı Ekmeği Nedir?

Doğanın Mucizesi: Polen

Polen, bilinen en eski gıdalardan bir tanesi… Bu zengin besin, bir gıda olmasının yanı sıra, ekosistemdeki rolü açısından da son derece önemli… Bu yazıda, sizlere hem arılara ve bitkilere, hem de insanlara önemli faydaları olan doğanın bu mucizesi ve ne şekilde kullanılabileceği hakkında genel bilgi vereceğiz.

Polen Nedir?

Polen, bitkilerin üreme organlarının başlarında yer alan üreme hücreleri olarak tanımlanabilir. Genelde altın sarısı renge sahip olsa da, farklı renk ve şekillerde de görülebilir. Bu üreme hücreleri, yetişkin bal arıları tarafından toplanarak yavru arıların ve arı sütü salgılayacak olan genç işçi arıların beslenmesinde kullanılır. Çiçeklerden polen toplayan arılar, aynı zamanda bacaklarına yapışan bu polenleri ziyaret ettikleri diğer çiçeklere de aktarmış olurlar ve bu sayede bitkilerin döllenmesi sağlanmış olur.

Polen Nasıl Tüketilir?

Dünya üzerindeki tek "tam gıda" olarak adlandırılan polen, bileşiminde yer alan lifler, mineraller, amino asitler, fenolik bileşikler ve vitaminlerle, arılar için olduğu kadar insanlar için de oldukça değerli bir besin maddesidir. Bu yüzden çocuk ve yetişkinler tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Yetişkinler poleni günde 2 - 4 tatlı kaşığı, çocuklar ise 1 - 2 tatlı kaşığı alabilir, doğrudan çiğneyerek ya da süt, meyve suyu, yoğurt gibi çeşitli gıdalar ile tercihlerine göre karıştırarak tüketebilirler.

Yavru Arıların İlk Besinleri: Arı Ekmeği

Arı ekmeği, doğadan soframıza gelen en özel besinlerden biri… Zengin protein, vitamin, mineral ve aminoasit içeriği ile oldukça faydalı bir gıda olarak kullanılan arı ekmeği nedir, nasıl elde edilir ve ne şekilde tüketilebilir gibi soruların cevaplarını, yazımızın geri kalanında bulabilirsiniz.

Arı Ekmeği Nedir?

Arılar, doğadan topladıkları polene kendi enzimlerini de ekleyerek peteklerde depolarlar ve bu şekilde kendi “ekmeklerini” yaparlar... Bu ekmek, yavru arıların ilk besinidir. Dolayısıyla arı ekmeği, dış zarı nedeniyle insanlar tarafından sindirilmesi zor olan bu polenin dış zarının arının enzimleriyle parçalanarak tüm besin içeriğinin açığa çıkması ve insanlar tarafından daha yüksek oranda sindirilebilir hale gelmesiyle oluşur. Polen zarının enzimler ile parçalanması bir fermentasyon işlemidir. Bu fermentasyon işleminde yararlı bakteriler gelişir. Arı ekmeği, bu yönüyle probiyotik özellik gösterir.

Arı Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Arı ekmeği, yaklaşık %30 oranında içerdiği protein, K vitamini ve yüksek miktarda B vitamini içeriği ile oldukça besleyici bir gıdadır. Bu yüzden her gün düzenli olarak arı ekmeği tüketerek, beslenmenize katkı sağlamanız mümkündür. Arı ekmeği hem çocuklar hem de yetişkinler için uygundur. Arı ekmeğini yetişkinler 6 - 12 adet, çocuklar ise 3 - 6 adet olacak şekilde doğrudan çiğneyerek ya da tercihlerine göre süt, yoğurt, meyve suyu gibi gıdalar ile karıştırarak tüketebilir.

Anlaşmalı Bankalar