Top
Üye Girişi Yeni Üye Kayıt Sepetim
Sepetinizde Bulunan Ürünler

Blog


Ülkemizde Arıcılık Faaliyetleri ve Bal Çeşitleri

Ülkemiz arıcılık faaliyetlerine oldukça elverişlidir ve zengin bitki örtüsü, uygun ekolojik koşullar ve yeterli miktarda koloni varlığı ile arıcılıkta Dünya’da 2. sırada yer almaktadır. 2022 yılı Temmuz verilerine göre 2021 yılında ülkemizde toplam 96.344 ton bal üretilmiştir.

Bal arıları; çiçek nektarlarını, bitkilerin canlı kısımlarının veya bu kısımlar üzerinde yaşayan bazı böceklerin salgılarını toplar, bazı maddeler ekler, fazla suyu uçurur ve değişikliğe uğratarak doğal bir gıda olan balı üretirler. Daha sonra ise petek gözlerine depolarlar. Balın içerisinde karbonhidratlar, polen taneleri, mineraller ve enzimler doğal olarak bulunur.

Ham bal, balın yüksek sıcaklıklarda işlenmediği ve pastörize edilmediği halidir. 45°C'nin üzerinde ısıl işlem görmemiş ve 0,3 mm'nin üzerinde bir filtreden süzülmemiş şekilde üretilmiştir. Böylelikle balın besleyici değeri korunmuş olur.


Bal Çeşitleri

Bal Çeşitleri Nelerdir?

Elde edildiği nektara göre bal, renk, lezzet, koku ve kimyasal kompozisyonu ile çeşitlilik göstermektedir ve çiçek balları (bitki nektarlarından elde edilir) ve salgı balları olarak ikiye ayrılır.

Çiçek balı; genellikle bitkilerin çiçeklerinde bazen de kiraz, bakla, pamuk, ve şeftali gibi bitkilerin yaprak sapı ve gövdelerinde bulunan nektar bezlerince salgılanan nektarın arılar tarafından toplanması ile oluşturulan baldır. Çiçeklerden elde edilen bal, tatlı ve açık renklidir. En popüler bal çeşitlerinden biridir ve birçok farklı bitki türünden elde edilebilir. BEE’O Yayla Çiçek Ham Bal çeşitlerini denediniz mi?

Lavanta balı : Lavanta bitkisinden elde edilen bal, hafif ve çiçeksi bir aromaya sahiptir. Sadece sofralarınızı tatlandırmakla kalmaz, aynı zamanda stresi azaltmaya ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. BEE’O Lavanta Balı’nı denediniz mi?

Kestane balı: Kestane ağacından elde edilen bal, koyu renkli ve yoğun kıvamlıdır. Tatlılığı, diğer bal çeşitlerine göre daha azdır. Kestane balı, yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. BEE’O Kestane Çiçek Balı’nı denediniz mi?

Salgı balı; çam, meşe, kayın ve ladin gibi orman ağaçları üzerinde yaşayan böceklerin salgıladığı tatlı salgıların arılar tarafından toplanması ile oluşturulan baldır. Ülkemiz için en önemli salgı balı çam balıdır. Türkiye dünya çam balı üretiminde lider konumdadır.

Çam balı: Çam ağacından elde edilen bal, koyu renklidir ve güçlü bir aromaya sahiptir. Çam balı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve soğuk algınlığına iyi gelmeye yardımcı olabilir. BEE’O Ham Çam Salgı Balı’nı denediniz mi?

Organik Bal: Organik arı yetiştiriciliği için, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 3. Bölüm 22. Maddesinde belirtilen “Organik Arı Yetiştiriciliği” kurallarına uyularak üretilmiş baldır. BEE’O Organik Bal çeşitlerini denediniz mi?

Kaynaklar

1. Kaynaklar: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Piyasalar%C4%B1/2022-Temmuz%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Raporu/36-ARICILIK%20T%C3%9CP%20TEMMUZ%202022.pdf

2. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/aricilik/Belgeler/makale/balces.pdf

3. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1904011

Anlaşmalı Bankalar