Top
Üye Girişi Yeni Üye Kayıt Sepetim
Sepetinizde Bulunan Ürünler

Blog


Propolis Damla Nedir ? Propolis Damlayı Nasıl Kullanalım ?

Propolis Nedir, Propolis Damla Nedir, Propolis Damla Nasıl Kullanılmalı


Propolis Damla Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Propolis Nedir ?

Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. Propolis, arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Arılar petek gözlerini önce propolis ile kaplar sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanır. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine balını, polenini, arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri kovanda bozulmadan saklanır. Propolis, içeriğinde doğal olarak bulunan fenolik ve flavonoid bileşimi sayesinde birçok faydalı etkiye sahiptir.

Propolis Damla Nedir?

Propolis kovandan çıktığı ham hali ile balmumu ile karışıktır ve insan vücudu tarafından sindirilemez. Doğru tüketimi özüt (ekstrakt) yani damla halindedir. Propolisin özütlenmesi yani ham halden damla haline getirilmesi işlemi çok önemlidir. Propolisin özütlenmesi işlemi, mutlaka uzman gıda mühendisleri tarafından laboratuvar koşullarında özel ekipmanlar ile yapılmalı ve doğru çözücüler kullanılmalıdır. Özütleme işleminden geçen propolis damlanın biyoyararlılığı %95’e kadar çıkmaktadır. Ancak ham propolisin sadece su veya bitkisel yağlar ile özütlenmesi mümkün değildir. Su ile beraber çözücü olarak mutlaka etanol, glikol, gliserol gibi gıdadan elde edilen ve antioksidan maddeleri taşıyan işlem yardımcıları da kullanılmalıdır. Çünkü sadece bu maddelerin varlığı ile propolisin etken maddeleri özüte geçer. Ayrıca özütleme sırasında ham propoliste bulunan balmumu tamamen ayrıştırılmalıdır. Özütleme işleminde, propolisin içerisindeki fenolik ve flavonoid bileşenlerin maksimum düzeyde elde edilmesi önemlidir. Aksi takdirde propolisin faydasından bahsetmek söz konusu değildir.

Anadolu Propolisinin Farkı

Anadolu coğrafyası, bulunduğu konum itibariyle endemik bitki örtüsü çeşitliliği açısından zengindir ve Anadolu propolisinin Dünya'da fenolik zenginliği ve çeşitliliği açısından en değerli propolis olduğu bilinmektedir. Genellikle poplar (kavakgiller familyası) tipi olan, Anadolu Propolisi’nin rengi kahverengidir. Anadolu proplisi özütlendiğinde, rengi açık kahveden koyu kahveye kadar değişir. Suya karışır özellikte olan Anadolu Propolisi Özütü, suya damlatıldığında da suyun rengini sarı yapar. Anadolu propolisi içeriğinde; kafeik asit fenetil ester, kafeik asit, kuersetin, galangin, klorojenik asit, linolenik asit, palmitik asit, hidroksitirosol, kumarik asit, apigenin, krisin ve pinosembrin başta olmak üzere en az 15 farklı fenolik ve flavonoid bileşen bulundurur.

Propolis Damlayı Nasıl Kullanalım?

En az %10 oranında saf Anadolu propolisi içeren bir özütten 4-10 yaş aralığındaki çocukların günde 10-40 damla, 11 yaş ve üzeri yetişkinlerin ise 20-80 damla; su, meyve suyu, süt, bal, pekmez, yoğurt gibi sıcak olmayan gıdalarla birlikte tüketilmesi önerilmektedir.

Anlaşmalı Bankalar