Top
Üye Girişi Yeni Üye Kayıt Sepetim
Sepetinizde Bulunan Ürünler

Blog


Ham Bal Nedir ?

Ham Bal Çeşitleri , Ham Bal Nedir, Ham Bal Faydaları, Ham Bal


Ham Bal Nedir?


Ham Bal'ı açıklamadan önce ham kelimesi nedir kısaca değinelim. Ham Bal doğal durumunda bulunan, işlenmemiş olarak tanımlanır.

Ham Bal Arıların çeşitli çiçeklerden topladıkları nektarı kendi enzimleri ile karıştırarak ürettikleri tamamen doğal bir besindir.

45 °C’den yüksek sıcaklıklara maruz kalmamış ve içindeki polenler tutulacak şekilde filtre edilmemiş ballar, “ham bal” olarak tanımlanır.

Ham bal besin değeri açısından en değerli baldır. Besin değeri kovandan elde edildiği hali ile korunmuştur.

Pastörize ballar ise genellikle 65-75°C ve hatta 80°C’ye kadar ısıtılarak polenleri tutulacak şekilde fitre edilmiş ve genellikle 300 mikron kadar çaplı küçük filtrelerden fiziksel olarak geçirilen ballardır.

Yüksek sıcaklıklarda ısıl işleme ve fiziksel bazı süreçlere maruz kaldığından dolayı içeriğindeki vitamin, mineral ve enzimlerin yapısı bozulur.

Ham ballarda “invertaz enzim” düzeyi ve aktivitesi yüksekken ısıl işlem geçirmiş, pastörize edilmiş ballarda invertaz enzim düzeyinde ve aktivitesinde ciddi azalmalar olduğu ve bunun da balın besin değerini olumsuz etkilediği bilinmektedir.

Yani invertaz aktivitesi düşük olan pastörize edilmiş ballarda besin değeri de düşüktür.

Aslında balların yüksek sıcaklıklarda pastörize edilmesinin temel amacının; balın bekleme sırasında kristalleşmesini önlemek ve cam gibi saydam, berrak olmasının sağlanmasıdır.

Normal koşullarda ham bal zaten kritalleşmesi ve katılaşması çok doğal bir değişiklik olup, balın besin değerine zararı yoktur.

Bal Fiyatları

    Ballı Polenli Keçi Boynuzlu Pişmeyen Sağlıklı Puding Tarifini Deneyebilirsiniz!

    Sizler için ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz aynı zamanda tatlı krizlerinizi bastıracak bir tarifim var.

    Malzemeler:

  • 3 adet muz
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 4 yemek kaşığı yulaf
  • 1 tatlı kaşığı ham bal
  • 2 tatlı kaşığı polen
  • 2 tatlı kaşığı Keçi Boynuzu Propolis Ham Bal Karışımı
  • 20 damla suda çözünebilir propolis damla
  • 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
  • Muzları soyup, blenderdan geçirin. İçerisine kakao, yulaf, polen ve keçi boynuzu propolis ham bal karışımını ekleyerek karıştırın. Üzerine Hindistan cevizi gezdirin. Dolapta 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Tarif 2 kişiliktir.

    Afiyet olsun!

Anlaşmalı Bankalar