Top
Üye Girişi Yeni Üye Kayıt Sepetim
Sepetinizde Bulunan Ürünler

Blog


ARI SÜTÜ NEDİR ? ARI SÜTÜNÜ NASIL KULLANALIM ?

Arı sütü, Arı sütü nedir, Arı sütü Nasıl Kullanılır

Arı Sütü Nedir ?

Arı sütü, işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladığı, kovanda yavru arıların ve kraliçe arının beslenmesinde kullanılan, krem kıvamında, beyazımsı, keskin kokulu ve ekşi-acı bir tadı olan besleyici ve doğal bir arı ürünüdür.

Arı sütünün ham madde kaynağı, polen, su ve baldan oluşmaktadır. Genç işçi arılar poleni tüketir ve sindirir. Sindirilen polen, süt salgı bezlerinde süt üretimi için kullanılır ve ağız boşluğuna verilir. Bu aşamada süt kıvamındadır, daha sonra koyulaşır.

Arı Sütü Nedir ? Arı Sütünü Nasıl Kullanalım

Bütün arılar doğduklarında aynı fiziksel özelliklere sahiptir. Fakat, kovanda tek bir arı, arılar tarafından içgüdüsel olarak yoğun miktarda arı sütü ile beslenir ve o arı diğer arılardan farklılaşarak kraliçe arıya dönüşür. Kraliçe arı diğer arılardan 2 kat daha fazla gelişir ve her gün kovana 2000 yumurta bırakarak koloninin devamlılığını sağlar. İşçi arılar 45 gün yaşarken, kraliçe arı hayatı boyunca arı sütü ile beslenerek 5-7 yıl arası yaşayabilir.

Arı sütünün içeriğinde; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, A, D, E ve B grubu vitaminleri, magnezyum, demir ve çinko mineralleri de doğal olarak bulunur. Proteinler, arı sütünün en önemli kısmı olup %27-41’ini oluşturmaktadır. Arı sütü proteinleri (MRJP); ovalbumin ve kazeine benzer şekilde pek çok esansiyel amino asiti içermesi sebebiyle kraliçe arının gelişiminde oldukça önemli bir fizyolojik role sahiptirler. Arı sütünde, başka hiçbir gıdada bulunmayan 10-HDA ve Royalaktin bileşenleri yer almaktadır. Royalaktin gibi arı sütü proteinleri ve 10-hidroksi-2-desenoik asit (10-HDA) gibi yağ asitleri, farklı biyolojik özelliklerinden dolayı arı sütünün temel bileşenleridir. Arı sütünün arıların ömrünü uzattığı bilinmekle beraber, bu özelliğini kısmen royalaktine ve antioksidan aktivitesine borçlu olduğu düşünülmektedir.

Arı Sütünü Nasıl Kullanalım ?

BEE’O Taze Arı Sütü’nü 4 yaş ve üzeri çocuklar günde ¼ çay kaşığı doğrudan, aç karnına dil altından, 11 yaş ve üzeri yetişkinler ise ½ çay kaşığı doğrudan, aç karnına dil altından tüketebilir.

Arı sütünü kullanmanın bir diğer yolu ise; Propolis Arı Sütü Ham Ballı bir karışım olarak tüketmek!

BEE’O Propolis Arı Sütü Ham Bal Çocuk Karışımını 4 yaş ve üzeri çocukların günde 1 tatlı kaşığı, BEE’O Propolis Arı Sütü Ham Bal Yetişkin Karışımını 11 yaş ve üzeri yetişkinlerin günde 1 tatlı kaşığı, doğrudan ya da yoğurt, süt gibi sevilen ılık veya soğuk gıdaların içerisine ilave ederek tüketmesi önerilir.

Kaynaklar:

1. Collazo, N., Carpena, M., Nuñez-Estevez, B., Otero, P., Simal-Gandara, J., & Prieto, M. A. (2021). Health Promoting Properties of Bee Royal Jelly: Food of the Queens. Nutrients, 13(2), 543. https://doi.org/10.3390/nu13020543

2. Pasupuleti, V. R., Sammugam, L., Ramesh, N., & Gan, S. H. (2017). Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative medicine and cellular longevity, 2017, 1259510. https://doi.org/10.1155/2017/1259510

Anlaşmalı Bankalar