Arı zehri, işçi arıların (Apis mellifera L.) abdomeninde bulunan zehir bezlerinden salgılanır ve iğnenin dip kısmında bulunan zehir kesesinde toplanır. Yeni ergin hale gelmiş bir günlük arılarda bir miktar arı zehri mevcut olup ikinci günden itibaren asit salgı bezinin aktivitesi artar. Ancak 16-19 günlük arılarda arı zehri üretimi en yüksek seviyeye ulaşır. Bir arıdaki zehir miktarı, mevsime ve arının yapısına göre 0.05-0.3 ml/arı olacak şekilde değişiklik gösterir. Arı zehri açık renkte, kokusuz, sıvı bir maddedir. Arı zehrinin %88’i sudan meydana gelmiştir ve bir arıdan yalnızca 0,1 mikrogram kuru zehir elde edilebilir. 1 gram kuru zehir elde edebilmek için yaklaşık 10 bin adet arıya ihtiyaç vardır.
Arı zehri, ana bileşen olarak; çeşitli enzimler, proteinler ve peptitlerden oluşur:
Doğal yaşlanma süreci ile birlikte, ciltte kolajen ve elastin üretimi azalır. Azalan kolajen ve elastin, cilt dokusunun dolgunluğunu kaybetmesine ve ciltte kırışıklıkların meydana gelmesine neden olur. Arı zehrinin yapısında doğal olarak bulunan peptit, enzim ve proteinler sayesinde cilt üzerine olumlu etkileri bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.
Arı zehri
Kaynaklar: