Top
Üye Girişi Yeni Üye Kayıt Sepetim
Sepetinizde Bulunan Ürünler

Blog


POLEN VE ARI EKMEĞİ HAKKINDA

Polen Nedir?

Polen, çiçeklerin erkek üreme birimini temsil eder ve işçi arılar, bal özü eldesi sırasında çiçekten çiçeğe dolaşırken vücutlarına farkında olmadan yapışan polenler ile bitkilerde tozlaşmayı ve bal arılarının beslenmesi için gerekli olan polenin toplanmasını sağlarlar. Toplanan polen; arının arka bacaklarındaki polen sepetçiklerinde biriktirilerek kovana getirilir, kovanda nektar veya bal ile nemlendirilerek petek gözlerine bırakılır. Bir arı, vücut ağırlığı ile orantılı olarak, kovana tek seferde 15-45 mg polen taşıyabilmektedir.

Polenin Faydaları Nelerdir?

Polenin sahip olduğu besin bileşenleri, arıcılığın yapıldığı bölgeye, mevsime ve botanik çeşitliliğe göre değişiklik göstermektedir. Polen; yapısında doğal olarak bulunan fenolik ve flavonoidlere ek olarak yaklaşık %15-25 protein, %45-60 karbonhidrat, %5-10 yağ asidi, %10-19 lif, %3-8 mineral ve %1-3,5 vitamin içeriğine sahiptir ve arıların büyüyüp gelişmelerini tamamlayabilmeleri ve salgı bezlerinin gelişmesi için gerekli olan başlıca protein kaynağıdır. Ayrıca; yapısında demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko, fosfor gibi mineralleri ve B1, B2, B3, B6, folik asit, biotin, E ve C vitaminlerini de doğal olarak bulunduran polen, Dünya’da “Tek Tam Gıda” olarak bilinir.

BEE’O Polen; içeriğindeki doğal B2 vitamini sayesinde yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunurken; içeriğindeki doğal demir ve çinko içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

İçeriğindeki kıymetli bileşenler nedeniyle arı poleni genellikle besin takviyesi olarak tüketilmektedir. Günümüzde ise arı poleni sadece besleyici özellikleri ile gıda takviyesi olarak kullanılmamakta, aynı zamanda ürün kalite özelliklerini geliştirmek için fonksiyonel bir bileşen olarak da tercih edilmektedir.

BEE’O Polen’i çocukların günde 1-2 tatlı kaşığı; yetişkinlerin ise 2-4 tatlı kaşığı kadar doğrudan çiğneyerek ya da süt, meyve suyu veya yoğurt ile karıştırarak tüketmesi önerilmektedir.


Polen ve Arı Ekmeği

Arı Ekmeği (Perga) Nedir?

Polenin depolanması sırasında, arılar tarafından polene bal ve sindirim enzimlerinin eklenmesi ve laktik asit fermantasyonu ile tamamen doğal bir arı ürünü olan arı ekmeği oluşur.

Arı Ekmeğinin Polenden Farkı Nedir?

Arı ekmeğinin kimyasal kompozisyonu polenden farklılık göstermektedir. Çünkü; arı ekmeğinde, polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilip bütün besin içeriği açığa çıkmıştır.

  • Arı ekmeğinin polene göre sindirimi daha kolaydır.
  • Arı ekmeğinin, protein ve mineral içeriğinde değişiklikler söz konusudur. Polenden farklı olarak arı ekmeğinde K vitamini de bulunur.
  • Arı Ekmeği, bir çeşit fermantasyon sonucu oluştuğundan doğal probiyotik bir gıdadır.

Arı Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

Arı ekmeği yaklaşık %20-35 protein, %3 lipid, %24-35 karbonhidrat, %3 mineral ve vitamin içeriğine sahiptir. Yapısında doğal olarak; B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, biotin, folik asit gibi vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, bakır, manganez, fosfor gibi mineralleri, fenolikler ve flavonoidler gibi polifenolleri, karotenoidler, pigmentleri, steroller, ve enzimleri de bulundurur. Arılar için değerli bir besin kaynağı olan arı ekmeği, aynı zamanda arı sütü üretiminin de ham maddesini oluşturmaktadır.

Enzimlerle polenin dış zarının parçalanması bir fermantasyon işlemi olup bu fermantasyonda Lactobacillus ve Bacillus bakterileri gelişmektedir. Bu yararlı bakterileri içeriğinde doğal olarak bulunduran arı ekmeği, doğal bir probiyotik gıda olma özelliğine sahiptir. BEE’O Arı Ekmeği, içeriğindeki probiyotik mikroorganizmalar sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.

BEE’O Arı Ekmeğini çocukların günde 1/2-1 tatlı kaşığı; yetişkinlerin ise 1-2 tatlı kaşığı kadar doğrudan çiğneyerek ya da süt, meyve suyu veya yoğurt ile karıştırarak tüketmesi önerilmektedir.

Anlaşmalı Bankalar