Arı Sütü

Arı sütü; kovan içerisindeki genç isçi arıların bol miktarda polen ve bal tüketerek yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları değerli bir besindir. İşçi arılar, arı sütünü ana arıyı ve yavruları beslemek için kullanırlar. Salgıladığı anda kullanılır ve depolanmaz. Kraliçe arı olması hedeflenen larva, isçi arı larvasından ortalama 25 kat daha fazla arı sütü ile beslenir. Ticari arı sütü üretiminde ana arı gözleri bir çerçeve ile kovanlara  yerleştirilir, larva transferi yapılır ve işçi arıların ana arı gözlerindeki kraliçe olacak larvaları arı sütü ile beslemeleri sağlanır.  Genç isçi arılar tarafından petek gözüne salgılanan arı sütünün hepsini larva bir anda tüketemez ve petek gözünde arı sütü birikir. Arı sütünün petek gözündeki miktarının en yüksek olduğu seviyede ana arı gözleri kovanlardan alınır ve arı sütü toplanır. Ticari arı sütü üretimi genellikle bu şekilde yapılır. Kraliçe larvanın vücut ağırlığı, yüksek arı sütü tüketimi nedeniyle 6 günde 1300 kat artar. Kraliçe arı, hayatı boyunca arı sütü ile beslendiği için diğer arılardan 2 kat daha fazla gelişir, 30 kat daha uzun yasar ve her gün 2.000 yumurta bırakarak kovanda arı varlığının devamını sağlar. 

Arı sütü; yapısal olarak çok zengin olup bileşiminde protein, karbonhidrat, yağların yanı sıra vitaminler (Niasin (B3), Piridoksin (B6), Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Pantotenik asit (B5) , Folik asit, Biotin (H),  mineral maddeler ( Potasyum (K), Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg), Çinko (Zn), Demir (Fe), Bakir (Cu) ), fenolik maddeler, aminoasitler, yağ asitleri, organik asitler ve daha bir çok farklı aktivitelere sahip maddeler içerir.

Anlaşmalı Bankalar
Top

Sepetinizde Bulunan Ürünler