Arı Ürünlerini Tanıyalım

Hem doğaya, hem de insanlara faydalı canlılar olan arılar, yaşam ve üretim döngülerinde kendilerinin ve yavrularının beslenmesi, kovanlarının korunması gibi amaçlarla birbirinden değerli ürünler ortaya çıkarmaktadır. Bu yazımızda, doğanın bizlere bir armağanı olarak kabul edilebilecek besleyici arı ürünlerinden birkaç temel maddede kısaca bahsedeceğiz.

 

Ham Bal

 

Bilindiği gibi bal, arıların çiçeklerden topladıkları nektarı kendi enzimleri ile karıştırarak ürettikleri doğal bir besindir. Ham bal ise, basit bir şekilde tanımlanacak olursa, pastörize ve filtre edilmemiş bal demektir. Pastörizasyon yani yüksek sıcaklıklara ısıtma işlemi balın içerisinde doğal olarak bulunan enzimler, vitaminler, fenolik ve flavonoidlerin azalmasına neden olur. Filtrasyon ise balın doğal bileşiminde yer alan polenlerin azalmasına neden olur. Ham bal pastörize ve polenleri tutacak derecede filtre edilmediğinden besin içeriği tüm doğallık ve saflığıyla korunmaktadır. Bu sayede, balın sahip olduğu doğal besin içeriği korunabilmektedir. Özetlemek gerekirse; tamamen doğal, en yüksek besin değerine sahip olan bal, ham baldır. 

BEEO Ham Bal çeşitlerine göz atmak için, buraya tıklayabilirsiniz.

 

Propolis

 

 

Propolis, arıların arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü fenolik ve flavonoid etkilere sahip doğal bir arı ürünüdür. Propolisin fenolik - flavonoid madde içeriği, nardan 80 kat daha yüksektir. Arılar petek gözlerini önce propolis ile kaplar sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanır. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine bal, polen arı sütü de koyar. Böylece arının ürünleri kovanda bozulmadan saklanır. 

Saf propolis içeren damla ürünlerimizi, bu sayfada bulabilirsiniz.

 

 

 

Arı Sütü

 

 

Arı sütü, arıların kendi vücutlarından salgıladıkları, çok değerli bir arı ürünüdür. Arılar bu ürünü, yavrularını beslemek için salgılarlar. Bununla birlikte, arı sütü aynı zamanda kovandaki kraliçe arının da temel besin kaynağıdır. Kovandaki işçi arılar yalnızca 45 gün yaşarken; hayatı boyunca arı sütü ile beslenen kraliçe arı 5-7 yıl arası yaşar.  Diğer arılardan 2 kat daha fazla gelişir ve her gün kovana 2000 yumurta bırakarak koloninin devamlılığını sağlar.  

Arı sütlü karışımlarımız için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Arı Ekmeği

 

Arı ekmeğinden bahsetmeden önce, kısaca polene bir değinmek gerekiyor. Polen, bitkilerin üreme organlarının başında bulunan üreme hücreleridir. Polenler, yetişkin bal arıları tarafından çiçeklerden toplanır, ve yavru arıların ve arı sütü salgılayacak işçi arıların beslenmesi sürecinde değerlendirilir. Arı ekmeğine dönecek olursak; arılar, az önce anlattığımız şekilde çiçeklerden topladıkları polene kendi enzimlerini de katıp bu karışımı peteklerde depolarlar, ve bu yöntemle bir anlamda kendi “ekmeklerini” üretirler... Arı ekmeği dediğimiz bu ürün, yavru arıların ilk besinidir. Biraz daha teknik bir açıklama yapmak gerekecek olursa da; arı ekmeği, polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilip bütün besin içeriğinin açığa çıkmış ve insanlar tarafından daha yüksek oranda sindirilebilir halidir. Enzimlerle zarın parçalanması bir fermentasyon işlemidir. Bu yönü ile arı ekmeği probiyotik özellik gösterir. Bu ürün vitamin, mineral, protein ve aminoasit içeriği ile oldukça besleyicidir. 

 

Hem çocuklar hem yetişkinler tarafından tüketilebilecek arı ekmeğini, bu sayfada bulabilirsiniz.

Anlaşmalı Bankalar
Top

Sepetinizde Bulunan Ürünler