Top
Sepetinizde Bulunan Ürünler

Propolis Nedir ve Neden Tüketilmelidir?

Bitkilerin tomurcuklarından, yapraklarından ve saplarından arıların topladıkları reçinemsi yapıdaki maddelere propolis adı verilmektedir. Arıların bal ürettikleri kovanlarını mikroplardan arındırmak ve ortamı olması gereken hijyen seviyesinde tutmak için propolisden faydalandıklarını söylemek mümkündür. Arılar, ballarını üretecekleri petek gözlerine öncelikle propolis bırakarak iç kısmı bu maddeyle kaplamakta ve ardından ana kraliçe arı da, petek gözüne yumurtasını bırakmaktadır. Böylelikle kovandan arıların çoğalması mümkün olmaktadır. Ayrıca işçi arılar da petek gözlerine bitkilerden topladıkları diğer ürünlerini bırakmadan önce orayı propolis ile kaplarlar ve böylece ham bal, polen, arı sütü gibi arı ürünleri de, petekte depolanarak bozulmadan saklanır.

 

Propolis genelde açık kahverengiden koyu kahverengiye geçişli bir renk skalasına sahiptir. Milattan önce 460-357 yıllarına dayanan bir geçmişi olduğu düşünüldüğünden oldukça eski ve faydalı bir arı ürünü olarak göze çarpar. Polifenoller, fenolik ve flavonoidler açısından oldukça zengin olan propolis günlük olarak tüketilmesi gereken doğal bir gıdadır.

 

Propolis Özütü  (Ekstraktı) ve Karışımları Nelerdir?

 

İstanbul Teknik Üniversitesi gıda mühendisliği bölümü uzmanlarının kurmuş olduğu firmamız “BEE’O”, ham halde insan vücudu tarafından sindirilemeyen propolisin insan tüketimine uygun hale getirilmesi için geliştirdiği özütleme (ekstraksiyon) yöntemi ile, TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından 2016 yılında Teknoloji ödülüne layık görülmüştür. Bee’o propolis damla ve suda çözünebilir damla ürünleri, Türkiye’de ilk olan ve halen tek olan bu patentli teknoloji ile üretilmektedir. Çünkü her şeyden önce arı kovanlarından toplanan propolis balmumu ile karışık olduğu için ham halde tüketilmesi uygun değildir. İnsan vücudunda sindirilebilir özellikte olması için mutlaka uzmanlar tarafından laboratuvar koşullarında uygun çözücüler  ve yöntemler ile ekstrakte edilmelidir. Bu işlem sırasında balmumu uzaklaştırılmalı ve saf propolis, berrak koyu kahverengi bir sıvı olarak elde edilmelidir. Ancak bu şekilde yani damla formunda insan tüketimine uygun hale gelmiş olur.

 

BEE’O özel üretim teknolojisinde, sözleşmeli arıcılık modeli ile tamamen kontrollü koşullarda temiz bir çevrede üretilen ham Anadolu propolisi işlenerek içeriğinde çok yüksek oranda bulunan fenolikler, flavonoidler ve polifenoller elde edilmektedir.  Bu işlemler için kullanılan saf propolis ekstraksiyon yöntemi, İTÜ ARI Teknokent’te uzman gıda ve ziraat mühendisleri tarafından geliştirilerek, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından da inovasyon ödülüne layık görülmüştür. BEE’O propolis damla ürünlerinde, doğal olarak yüksek miktarda ve diğer pek çok gıdada bulunmayan, çok özel fenolik ve flavonoid maddeler bulunur. Bu doğal ve organik bileşenlerin insan beslenmesinde çok önemli yeri olduğu, artık günümüzde Dünya genelinde bilimsel araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Bu maddeler; p-Hidrosibenzoik asit, epikateşin, kafeik asit, p-kumarik asit, ferulik asit, resveratrol, luteoin, kuersetin, t-sinnamik asit, apigenin, hesperetin, ramnetin, krisin, pinosembrin, kafeik asit fenetil ester (KAFE)’dir.

 

Elde ettiğimiz saf propolis ile ürettiğimiz tamamen doğal patentli ürünlerimiz, karışımlarımız ise şu şekildedir;

 

·         Propolis Suda Çözünebilir Damla

·         Propolis Damla

·         Propolisli çerezli ham ballı karışımlar

·         Propolisli ham ballı çikolatalar

·         Propolisli – arı sütlü – ham ballı karışımlar

·         Propolisli boğaz ve burun spreyi

·         Propolisli, arı sütlü, polenli tabletler

·         Propolisli ham ballı şuruplar

·         Propolisli, ginsengli ve arısütlü shot

·         Propolisli, ginsengli ve kudret narlı shot

·         Propolisli, zencefilli, zerdeçallı, tarçınlı ve elma sirkeli karışımlar

 

Propolis Nasıl Tüketilmelidir?

 

Propolis, kovanlardan ilk toplandığı ham hali ile vücutta sindirilememektedir ve besin takviyesi olarak alınabilecek özelliklerde değildir. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yapılan bir araştırmada, propolisin ham haliyle insan vücudunda en fazla %2 oranında sindirilebildiği ortaya konmuştur. Bu oranda vücutta beklenen besinsel  fayda sağlamayacağından mutlaka ekstrakte edilerek yani özütlenerek insan tüketimine hazır hale getirilmesi şarttır. Ham propolis, firmamız BEE’O Ar-Ge merkezinde yer alan, uzman gıda mühendisleri tarafından özütlenerek, insan tüketime hazır hale getirilir. Kalite ve gıda güvenliği sertifikalarına sahip (GMP, ISO-9000, ISO-22000, BRC, IFS, Helal, Organik ve Kovid-19 güvenli üretim sertifikaları) tesislerimizde üretilen,  çeşitli formlardaki propolisli ürünlerimiz, hem çocuklar hem de yetişkinler için farklı tatlarla da birleştirilerek, tamamen doğal ama farklı tüketim deneyimleri yaşatmaktadır.

 

Propolisi arı ürünlerine ve doğrudan propolise alerjisi olmayan herkes kullanabilir. Eğer ilk defa propolis kullanıyorsanız, bir damla ile başlayıp, damla sayısını yavaş artırabilirsiniz.

 

BEE’O Propolis Damla ürünümüzü, çocuklar gün içerisinde 10-40 damla arasında kullanılabilmektedir. Çocuklarda, günlük 10 damla kadar kullanıp, daha fazla besin desteğine ihtiyacı olduğu dönemlerde günlük 40 damlaya çıkılabilir. Yetişkinler ise günde 20 damla kadar kullanıp, daha fazla besin desteğine ihtiyaç duyulan dönemlerde günde 80 damlaya çıkabilir. Bu ürün sıvı gıdalara karışmaz ama yoğurt, bal, pekmez gibi gıdaların üzerine ilave edilerek tüketilebilir.

 

BEE’O Suda Çözünebilir Propolis Damla ürünümüzü, çocuklar gün içerisinde 10-40 damla arasında kullanılabilmektedir. Çocuklarda, günlük 10 damla kadar kullanıp, daha fazla besin desteğine ihtiyacı olduğu dönemlerde günlük 40 damlaya çıkılabilir. Yetişkinler ise günlük 20 damla kadar kullanıp, daha fazla besin desteğine ihtiyaç duyulan dönemlerde günde 80 damlaya çıkılabilir.   Sıvı gıdalara kolaylıkla karışan bu ürün, su, süt, meyve suyu ve ayrıca yoğurt, bal, pekmez gibi gıdaların üzerine ilave edilerek tüketilebilir.

Anlaşmalı Bankalar